Vedem mereu în lista de ingrediente a produselor uleiuri esențiale și uleiuri vegetale de tot felul și poate nu stăm să ne gândim că există vreo diferență sau că ne-ar ajuta la ceva dacă o știm. Dar adevărul este că în funcție de lista de ingrediente și semnificația lor putem alege un produs potrivit pentru noi, care să susțină procesul de vindecare a tatuajelor. Așa că azi vom aborda diferența între cele două tipuri de uleiuri.
Întâi de toate, este important de știut că ambele uleiuri sunt produse naturale obținute din plante, cu beneficii minunate pentru corp. În produsele bine formulate, efectele lor se completează, fiecare cu rol propriu în eficiența produsului final. Iar dacă nu folosim produsul finit, ci alegem să combinăm noi uleiurile, e necesar un minim de cunoștințe atunci când le folosim pentru că au caracteristici și indicații specifice. Pot fi combinate pentru a crea tratamente individualizate, adaptate fiecărei persoane și fiecărei situații.
Ce presupune fiecare?
Uleiurile esențiale sunt extracte concentrate de plante aromatice, obținute prin distilarea cu abur a diferitelor părți ale plantei – frunze, flori, rădăcini sau scoarță.
- De exemplu, uleiul esențial de lavandă este extras din flori, în timp ce uleiul esențial de lămâie este extras din coajă.
Uleiurile esențiale sunt compuși volatili foarte concentrați, care conțin principiile active ale plantei, proprietăți parfumate și terapeutice. Conform proprietăților, sunt folosite, în principal, în aromaterapie, cosmetice, parfumerie. Ele nu sunt folosite la gătit decât în cantități foarte mici și numai de la anumiți producători care specifică pe ambalaj că pot fi ingerate. În plus, gătitul cu uleiuri esențiale este un domeniu la început și trebuie tratat cu grijă și în cunoștință de cauză.
- Am găsit un articol super util care explică ce uleiuri esențiale se pot folosi la gătit, în ce mod și ce uleiuri ar trebui evitate.
Uleiurile vegetale sunt grăsimi lichide la temperatura camerei. Sunt alcătuite din acizi grași (omega-3, omega-6, omega-9) și vitamine, precum vitamina E, având proprietăți nutritive și cosmetice. Provin din surse variate, precum nuci, migdale, cocos, avocado, jojoba, procesul de obținere fiind prin presare, fie la rece, fie la cald.
- De exemplu, uleiul de cocos este extras din pulpă, iar cel de jojoba din semințe.
Uleiurile vegetale sunt bogate în acizi grași esențiali, antioxidanți și vitamine. Sunt folosite în cosmetică pentru proprietățile hrănitoare, regeneratoare și protectoare pentru piele și pentru firul de păr.
Până la urmă, care e diferența dintre ele?
Cele două tipuri de ulei sunt diferite din mai multe puncte de vedere.
- Când vorbim de proprietăți:
- Uleiurile esențiale au efect antiseptic, antiinflamator, calmant și chiar vindecător. Astfel, uleiurile esențiale sunt de nelipsit din produsele Cremuța Aftercare. În plus, acționează asupra sistemului nervos, îmbunătățind răspunsul la stres, capacitatea de relaxare, memoria.
- Uleiurile vegetale conțin acizi grași esențiali pentru buna funcționare a corpului, reglând colesterolul, tensiunea arterială, inflamația, iar la nivelul pielii, îmbunătățesc aspectul rănilor, petelor și ridurilor. Conțin și vitamine, precum vitamina E, puternic antioxidant care protejează celulele de îmbătrânire și radicali liberi, tatuajele rămânând vii, colorate și protejate de soare, dacă folosim și protecție solară.
2. Se folosesc după instrucțiuni diferite:
- Uleiurile esențiale sunt foarte puternice, de aceea este nevoie să fie folosite cu grijă – pot cauza reacții alergice, iritații, arsuri, dacă au fost folosite în doze incorecte sau în mod greșit. Din aceste motive, formula din spatele Cremuței conține și uleiuri esențiale, și uleiuri vegetale, în concentrații bine alese încât să nu irite pielea.
! IMPORTANT: Uleiurile esențiale trebuie întâi diluate cu un ulei vegetal, cremă, gel și ulterior aplicate pe piele. De asemenea, trebuie evitat contactul cu ochii, rănile sau zonele sensibile de pe corp. Anumite uleiuri esențiale sunt contraindicate pentru persoanele însărcinate, copii, bătrâni sau persoane cu astm sau cu epilepsie.
- Uleiurile vegetale sunt mult mai blânde, neprezentând riscuri de toxicitate, iritații sau alergii dacă sunt de calitate și bine conservate. Prin urmare, nu trebuie diluate, putând fi folosite în forma lor pură sau incorporate în creme, balsamuri, lapte de corp.
! IMPORTANT: La acest tip de uleiuri, este necesar să le păstrăm ferite de lumină și căldură, în sticle închise la culoare pentru a preveni oxidarea și râncezirea. Foarte important este ca persoanele care au alergie la toate tipurile de nuci să se ferească de uleiuri, în general.
Fun fact: există doar câteva uleiuri esențiale care aduc beneficii când sunt aplicate pe tatuaj, precum cele pe care le folosim în produsele Cremuța, în concentrații potrivite – uleiul de rozmarin, uleiul de lavandă și uleiul de mentă. Le-am ales cu grijă pentru că ele susțin, dar nu grăbesc vindecarea, micșorează inflamația pielii și micșorează senzația de mâncărime specifică perioadei de vindecare.
Uite câteva moduri safe în care poți folosi uleiurile esențiale!
După multă, multă teorie, e momentul și pentru ceva mai practic! 😄 Am adunat mai jos sugestii de utilizare a uleiurilor esențiale pentru că au efect terapeutic și de ce să nu profităm de ce ne oferă?
- Aromaterapie – foarte cunoscută și foarte îndrăgită, dar ai grijă să te afli într-un spațiu bine ventilat.
- Masaj – amestecă picături din uleiul tău esențial preferat cu un ulei vegetal și bucură-te de experiența relaxantă.
- Baie aromatică – ține minte că uleiul esențial nu se va dilua în apă, așa că ai grijă să-l amesteci întâi cu gelul de duș sau un ulei vegetal și adaugă și sare Epsom, dacă simți nevoia.
- Împrospătarea țesăturilor – poți pulveriza un ulei esențial diluat pe lenjeria de pat, perne și perdele pentru un miros natural, revigorant.
- Ameliorarea răcelii – pune câteva picături de ulei esențial de mentă, eucalipt pe podeaua dușului. Se vor produce aburi a căror inhalare va ameliora răceala.
Uleiurile esențiale au o mulțime de posibile utilizări, nici nu le-am acoperit pe toate. Te lăsăm pe tine să fii creativ și poate după ce descoperi una nouă, revii aici și ne-o împărtășești. Abia așteptăm! 😄
Comentarii recente