fbpx

Transport gratuit pentru comenzile peste 250 lei

Natural, bio, eco, non-GMO sunt cuvinte de actualitate iubite și apreciate de mulți însă am un secret – sunt foarte multe șanse ca ceea ce înseamnă „natural” pentru mine să nu fie ceea ce înseamnă natural pentru tine!

De ce zic asta?

Pentru că nu există o definiție general acceptată a ceea ce înseamnă natural. Nici FDA și nici organizațiile din Europa nu au stabilit concret ce anume putem să introducem în această categorie de ingrediente naturale.

De ce e complicat să stabilești ce e natural și ce nu?

Hai să vedem câteva exemple de ingrediente. Poți să ne lași un comentariu să ne spui care consideri că sunt sau nu naturale.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este WhatsApp-Image-2021-03-17-at-13.49.50-667x1024.jpeg
  1. Fructul de avocado – asta e cea mai ușoară, clar e natural. Dar stai, se iau în calcul și insecticidele sintetice ce se folosesc în procesul de creștere? sau eventualele ceruri pentru a face fructul să arate mai bine?

2. Ulei de avocado – ah, și asta e sigur natural, dar oare așa e? uleiul de avocado se găsește sub formă de ulei în natura? nu, deci e procesat din forma lui naturală, chiar daca prin presare la rece, fără reactivi. Mai e natural?

3. Cărbune activ – nu provine natural din pământ ca cel de pus la grătar sau în centrală însă este obținut din structuri lemnoase și supus unor procedee speciale pentru a fi activat (tratarea cu aburi si dioxid de carbon a carbunelui la temperaturi inalte). E natural?

4. Cocamidopropyl betaine – denumirea international acceptata(INCI) a tensidei de cocos, un ingredient obținut din uleiul de cocos ce este folosit în detergent, săpun, șampon deoarece face spumă și ajută procesul de curațare. El în starea lui normală este o pulbere albă. E natural?

Sare amară cu tensidă de cocos pentru o baie relaxantă și bună pentru dureri musculare

5. Olivem 1000 – emulsifiant de origine vegetală ce este folosit pentru obținerea cremelor, loțiunilor, etc. INCI: cetearyl olivate, sorbitan olivate. Se poate cumpăra sub forma de pelete albe ceroase. Este un ingredient important în industria cosmeticelor, fără a fi alergen sau iritant. Dar e natural?

6. Vaselina – la asta sigur o să spuneți nu. Însă vaselina provine din petrol iar petrolul este provenit din fosile…

Pentru a fi pe aceeași lungime de undă totuți consider că trebuie să avem un loc de plecare așa că vă voi spune ce definiție personală am pentru „natural” = ingredient ce nu a fost obținut de la zero într-un laborator. Sunt sigură că nu va fi toată lumea de acord însă după numeorase studii ale problemei asta este concluzia la care am ajuns. Vă invit în comentarii dacă considerați că aveți idei mai bune decât a mea, sunt deschisă la modificări.