Discuțiile despre îmbătrânirea pielii intervin cu precădere când vorbim de față, riduri, dar cum e cu tatuajele? Ce se ascunde în spatele arhicunoscutei replici ,,Nu îți face tatuaje că o să arate nașpa la bătrânețe”? și cum putem face ca tatuajele noastre să ,,îmbătrânească frumos”?
Totul începe de la conceptul de îmbătrânirea pielii – este un proces complex și individualizat, motiv pentru care nu există nicio cauză universal valabilă și niciun remediu care să se potrivească tuturor. Oricât încercăm să o împiedicăm, e cert că la un moment dat pielea noastră nu o să mai arate ca la 20 de ani. Dar putem să încetinim acest efect asupra tatuajelor și e important să înțelegem întâi ce presupune acest proces.
Cercetătorii au arătat că îmbătrânirea pielii și a părului este cauzată de o sumă de factori intrinseci și extrinseci.
- Factorii intrinseci sunt cei care din interior determină procesul natural de îmbătrânire și pe care nu îi putem împiedica pentru că țin de trecerea timpului, degradarea ADN-ului, incapacitatea corpului de a se mai repara corespunzător și așa mai departe.
- Factorii extrinseci sunt cei care fac parte din mediul înconjurător, externi corpului nostru, dar care interacționează în mod negativ cu el. Pe aceștia îi putem controla, încetinind astfel îmbătrânirea.
Unii cercetători consideră că doar 3% din procesele de îmbătrânire sunt cauzate de factorii interni, ceea ce reprezintă o veste bună! Înseamnă că rămânem cu 97%, un procent pe care îl putem controla și vom vedea în continuare cum. Dar, întorcându-ne la cei 3%, ni s-a părut interesant să abordăm puțin 2 aspecte legate de factorii intrinseci:
- Etnia s-a dovedit a-și spune cuvântul când vine vorba de îmbătrânire și putem să ne gândim la persoanele afro-americane. Nivelul lor de pigmentare asigură o protecție mult mai ridicată împotriva radiațiilor UV, întârziind astfel apariția ridurilor.
- Odată cu trecerea timpului intervine și degradarea naturală a pielii – e mai subțire, mai puțin elastică din cauza pierderii hidratării, e mai sensibilă și uscată. Pielea și implicit și tatuajele de pe ea își vor schimba puțin forma. E normal ca tatuajul să se și estompeze pentru că celulele pielii se reînnoiesc constant – dar acesta e un proces extins pe o perioadă lungă de timp, deci te vei putea bucura de tatuajele tale mult timp, dacă le oferi îngrijirea necesară.
Dar cum rămâne cu factorii externi? S-ar putea să vă surprindă, dar cu toții îi cunoaștem. Deși mult timp s-a considerat că cea care joacă un rol important în îmbătrânirea pielii este gravitația, în prezent motivul care predomină este pierderea țesutului de susținere de sub piele, rezultat al factorilor externi. O să îi analizăm pe cei mai importanți pentru că ei au cel mai intens impact:
- Soarele – sau inamicul nr.1 al tatuajelor
Nu degeaba sunt așa de multe articole despre efectele razelor UV asupra pielii; sunt direct proporționale cu gradul de îmbătrânire a pielii. Mai mult, este estimat că efectele soarelui sunt responsabile pentru până la 90% din îmbătrânirea vizibilă a pielii. Dintre multiplele studii efectuate pe această temă, unul ne-a atras în mod special atenția. Au fost examinate gemene în vârstă de 61 ani, una dintre ele supunându-se în medie cu 10 ore pe săptămână mai mult la expunerea la soare decât cealaltă. Rezultatul studiului a fost că această femeie părea să aibă cu 11 ani mai mult decât geamăna ei, evidențiind impactul soarelui asupra îmbătrânirii pielii printr-un număr mai mare de riduri și hiperpigmentare.
Deci imaginează-ți ce impact are asupra tatuajelor tale – vorbim atât de razele UV ale soarelui, cât și de cele ale solarului. Pe lângă ridurile care deformează pielea și tatuajul, culorile acestuia își vor pierde din intensitate, cu precădere cele negre pentru că negrul absoarbe mai mult lumina soarelui.
2. Nutriția
Nutriția e importantă mai ales când îți faci un tatuaj nou – dacă te concentrezi pe consumul de minerale, vitamine și ai o dietă echilibrată, procesul de vindecare e mai rapid și e susținut și din interior, iar tatuajul se vindecă fără inflamații sau risc de infecții.
Dar pentru că tatuajele sunt ceva permanent, nutriția are impact și asupra celor vechi – o dietă nesănătoasă, din care lipsesc mineralele și vitaminele, dar sunt prezente alimentele procesate, alcoolul și zahărul, lasă pielea uscată, fragilă, ternă. Pentru tatuaje, aceste efecte înseamnă un aspect decolorat și lipsit de viață.
3. Fumatul
Știm toți ce impact negativ are tutunul asupra sănătății în general, dar e important să știm și cum afectează sănătatea pielii. Din păcate, fumatul cauzează riduri înainte să apară în mod normal și oferă un aspect tern, gri pielii. Explicația e foarte simplă: fumatul conduce la o producție mai intensă a unei enzime care distruge rezerva de colagen. Drept consecință, se reduce elasticitatea pielii, căpătând aspectul de riduri și piele cazută. De asemenea, duce la contractarea vaselor de sânge astfel încât sângele cu oxigen și nutrienți nu mai ajunge suficient la nivelul pielii. Tatuajele noastre se vor deforma din cauza pielii căzute, culorile își vor pierde din intensitate și aspectul lor va deveni mai tern.
La nivel extern, fumul eliberat usucă tenul, existând posibilitatea chiar să apară arsuri directe din cauza căldurii țigării. Toate aceste efecte cumulate joacă un rol extrem de important în îmbătrânirea tatuajelor.
Știm că acești factori sunt atât de prezenți în viața noastră încât nu îi putem evita pe deplin. Vestea super bună e că îi putem controla totuși pe cei externi. Așa că vă lăsăm câteva tips and tricks ca tatuajele voastre să ,,îmbătrânească frumos”:
- Nu îți expune tatuajele la soare fără protecție solară și fă tot posibilul să previi posibilele arsuri.
- Menține tatuajul hidratat – Cremuța Tattoo aftercare are rezultate foarte bune pe termen lung, dacă o folosești o dată-de două ori pe săptămână, după duș.
- Consumă alimente bogate în nutrienți și menține-te hidratat.
- Când îți alegi locul pentru un nou tatuaj, ai în vedere nivelul de frecare al pielii – cu cât e mai expus la contact cu hainele, cu atât aspectul lui se va deteriora mai repede.
- Și știm ce greu e pentru fumători, dar orice țigară în minus e un plus pentru sănătatea pielii și a tatuajelor! 😆
Comentarii recente